När ska man byta till bältesstol?

Att åka bil är det roligaste som finns, i alla fall när man är liten och kan njuta av färden. Alla vet att ett barn åker säkrast baklänges. Det kommer dock en dag när det är dags att vända sig om och åka framåt. Men när är den dagen egentligen? När ska ett barn byta från bakåtvänd bilbarnstol till en framåtvänd bältesstol? 

En kombination av saker

En del hävdar bestämt att ett barn ska åka baklänges till dess att denne fyllt fyra eller fem år, andra är precis lika säkra när de säger att det är när barnet har nått en viss längd. En annan faktor man måste ha med är faktiskt vikten på barnet. Slår man samman dessa tre så får man svaret på när barnet ska byta. 

  • Aldrig före fyra års ålder!
  • När längden på barnet gör att huvudet börjar sticka ut ovanför kanten.
  • När vikten på barnet närmar sig max vikt för bakåtvänd bilstol. 

Vilken ska man köpa?

När det gäller bältesstol så finns det ganska många att välja mellan, så det man kan göra är att kolla på sidor som bastitest24 som testar och jämför olika saker. Här kan du läsa mer om olika bältesstolar, och även klicka dig vidare till butik. 

Välj en som passar barnet både i passform och till utseende. När man är fyra eller fem år så kan det vara otroligt viktigt att få vara med och välja! 

15 Jun 2021