Dödsfall i familjen

En äldre släkting till min make gick nyss bort. Han hade ingen fru och inga barn, så det ligger på de övriga anhöriga här att sköta allt som har med begravningen att göra. Det är ju en hel del som ska göras när någon dör. Dels är det allt kring just att begrava personen, sedan är det ju även att ta hand om dödsboet, samt att göra en dödsbostädning. Antingen kan man välja att göra alla delar själv, eller anlita personer till att göra det åt en. Det går ju att ha en boutredare till exempel så väl som en städfirma som gör dödsbostädning. Hur min make och hans familj ska göra nu, det är inte riktigt bestämt ännu.

Planera sin egen begravning?

Något alla kan göra för att underlätta för anhöriga i framtiden är att planera sin egen begravning. Det låter kanske lite knäppt att göra, men vet man hur man vill ha det den dagen man dör, då är det bra att skriva ner det så att det inte finns några tveksamheter till det för dina anhöriga. Dels kan man göra eget dokkument, dels finns det flera olika "färdiga" mallar att använda. 

Fördelen att skriva ner önskemål eller krav är att de anhöriga har lättare att processa sorgen samt slipper bestämma och tro att det var på ett visst sätt du vill ha det. Både jag och min make har faktiskt skrivit ner exakt hur vi vill ha det den dagen vi dör.

30 Mar 2020