Långkok, långbak och några drömmar

 

Idag har jag både gett mig på långkok, långbak och bakat söta drömmar. Min mamma brukade både göra riktiga långkok och drömmar. Baka bröd gjorde hon sällan. Det riktigt goda långkok jag känner till är något som kallas Karelsk stek. Den görs i ugnen flera timmar och blir bara godare ju längre du orkar vänta på steken. Det goda med denna stek jämfört med andra är den att du blandar både nöt och griskött. Grisköttet gör att nötköttet inte blir för torrt i ugnen. Man blandar i egna favoritkryddor, och eventuellt tomatpuré ifall du gillar det. Jag brukar ha i lagerblad och pepparkorv, vitlök, rosmarin, chilisås och en och annan potatis.

Jag gav mig på även att baka surdegsbröd, på det gamla sättet. De bröd vi äter nuför tiden ska bli klara så snabbt, och då behöver man färsk jäst från affären. Med mitt recept, gör du egen jäst. Det är inte för inte detta bröd kallas långbröd. Det tar flera dagar att baka, det håller länge och man får njuuuuuta länge. Så här bakar du:

Dag 1:

Rör ihop 1 dl vatten, med 1 dl rågmjöl. Låt det stå övertäckt i rumstemperatur i 3(!) dygn.

Dag 2:

Blanda surdegen med 7,5 dl ljummet vatten, 4 dl rågkross, 1,5 dl rågmjöl (helst grovt) med 6 dl vetemjöl. Låt det sedan jäsa i 24 timmar. Tänk på att mäta mjölet noga, ta inte i med råge, utan ta det exakta måtten.

Dag 3:

Rör ihop 2,5 dl vatten, med 8,5 dl rågmjöl, 1,5 msk salt och blanda i degen du har gjort och låtit jäsa. Kom ihåg att ta först en klump av den jästa degen, för senare brödbak! Efter att du lagt undan en klump, blanda resten väl. Smörj två/tre brödformar (går lika bra med kakformar). När du hällt i bröddegen, stryk smeten så den blir jämn och fin i brödformarna. Låt jäsa i ytterligare 6-12 timmar, tills du ser att degen höjt sig i formarna. Pensla sedan ytorna med smör och grädda i ugn 1 timme och 20 minuter. Ugnen ska vara 200 grader, och baka i nedersta falsen. Efter nästan 1 1/2 timme, tag ut brödet och låt svalna under en bakduk. Du kan till och med låta brödet få "mogna" under bakduken en dag. Sedan är det bara att äta och njuta. Jag brukar skämtsamt kalla det för mitt "orgasmbröd". Prova! Du kanske också kommer gilla ditt bröd!

3 apr 2017